maanantai 9. huhtikuuta 2018

Hypistelymuhveja muistisairaille

Käsityöpajoissa on vuosien varrella valmistunut pieniä paitoja vastasyntyneille Etiopiaan ja mustekalaleluja keskosvauvoille Kys:iin. Tänä keväänä Könönpellon käsityöpajalaiset valmistivat hypistelymuhveja muistisairaille.

Twiddle muff eli hypistelymuhvi on rantautunut Suomeen maailmalta, esim. Iso-Britaniassa on muhveja virkattu ja neulottu ahkerasti. Hypistelymuhvin voi tehdä myös ompelemalla. Muhvin sisä- ja ulkopuolelle voi kiinnittää erilaisia käsien toimintaa aktivoivia esineitä hypisteltäviksi esim. virkattuja kuvioita, nappeja, tupsuja, nauhoja...
Hypistelymuhvin tarkoituksena on antaa muistisairaan käsille tekemistä, rauhoittaa ja palauttaa muistoja mieleen. Muhvi lämmittää lisäksi viluisia käsiä.

Pikkumuhveja voi tehdä myös lapsille. Muhvin hypistely rauhoittaa vaikkapa satutuokion aikana.

Maarit valmisti ihanan kissamuhvin. Maarit kertoi, että muhvi on kovassa käytössä tutulla rouvalla. Muhvi on mukana joka paikassa! Toiset asukkaat katselevat rouvaa ja hänelle tärkeäksi tullutta kissamuhvia vähän kateellisina.  


Eipä hätää, lahjoitamme osastolle monta ihanaa muhvia, joista toivottavasti jokainen halukas löytää mieleisensä. Könönpellon käsityöpajalaisille jää uuden asian opettelun ja muhvien valmistamisen lisäksi antamisen ilo!Erjan pirteän muhvin sisälle on virkattu kymmeniä popcorn-nyppyjä.
Niitä voi sormenpäillä hypistellä. 

 


Monta ihanaa muhvia valmiina kevätnäyttelyyn. Näyttelyn jälkeen hypistelymuhvit lahjoitetaan eteenpäin, toivottavasti ahkeraan käyttöön.
Teksti ja kuvat Eira Auvinen

 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti