perjantai 17. maaliskuuta 2017

Kaikki mukaan virkkaamaan!

Töitä sadalle virkkaajalle


Kaija Laitinen, Eine Kinnula, Paula Hahtala, Teija Antikainen, Marjo Hulkkonen, Leila Kauhanen ja Maarit Hämäläinen esittelevät paloja, jollaisista Yhteiset koukerot -taideteos rakennetaan. (Kuva: Aulikki Jääskeläinen)
      
Yhteiset koukerot -ympäristötaideprojekti hakee virkkaustaitoisia ja virkkaamisesta kiinnostuneita tekemään yhdessä käsityötaidetta Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.
Projektissa tehdään virkkaamalla taideteos, joka kiinnitetään äitienpäiväviikonloppuna, 13.–14. toukokuuta, Taipaleentien varrelle Savon Painon ja Stora Enson verkkoaitaan.
Osa teoksesta valmistetaan etukäteen, mutta lopullisen muotonsa ja mittansa teos saa paikan päällä Päiviönsaarella järjestettävässä tapahtumassa. Virkkaamaan tavoitellaan vähintään sataa henkilöä.
– Vuosi sitten aloimme virkkauskahvilassa miettiä, mitä voisimme yhdessä tehdä varkautelaisten ilahduttamiseksi, Soisalo-opiston Crochet Cafén vetäjä Eine Kinnula kertoo.
Ajatus taideteoksesta yhdistyi luontevasti Suomi 100 -teemaan, jota ilmentävät teoksen värit ja yhdessä tekemisen idea.
Sinivalkoinen taideteos koostuu neljästä erilaisesta kukka- ja yhdestä lehtimallista, jotka valmistetaan paksusta ontelokuteesta. Mallit on suunniteltu Varkauden virkkauskahvilassa sekä Joroisten Koukussa-virkkauskurssilla.
Projektiin voi ottaa osaa paitsi virkkaamalla itse myös esimerkiksi sponsoroimalla kudetta virkkaajille.
– Haastammekin yrityksiä mukaan sillä ajatuksella, että työnantaja kustantaisi kuteen ja työntekijät virkkaisivat – tai virkkaamisen voi antaa jonkun muun tehtäväksi, jos omasta yrityksestä ei löydy virkkaajia, Eine Kinnula vinkkaa.
Projektiin toivotaan mukaan esimerkiksi työpajoja sekä Soisalo-opiston kädentaitokursseja, yhdistyksiä ja muita yhteisöjä sekä koulujen käsityöryhmiä. Yhteiset koukerot on saanut Varkauden kaupungilta Suomi 100 -hankerahaa, jolla kustannetaan kudetta muun muassa työpajoille lahjoitettavaksi.
Projektin ympärille ja äitienpäiväviikonloppuun on suunnitteilla yleisötapahtumia ja yhteisvirkkausta, ja huhtikuussa Savon Sampo -messuilla virkataan.
– Aikarajaa teoksen osien valmistumiselle ei ole, mutta toivomme, että ehdimme ennen työn kokoamista saada käsityksen siitä, paljonko niitä tulee, Kinnula toteaa.
Paikalliset käsityöliikkeet Lankaset ja Taito Shop osallistuvat projektiin ottamalla vastaan ilmoittautumisia, jakamalla virkattavien palojen työohjeita ja tilaamalla ontelokudetta myyntiin. Niihin voi myös toimittaa valmiita palasia.
Virkkaajaksi voi ilmoittautua myös projektia varten perustetussa Yhteiset koukerot -nimisessä Facebook-ryhmässä sekä sähköpostitse osoitteeseen yhteiset.koukerot@gmail.com. Facebookista voi lisäksi itse tulostaa virkkausohjeet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti